HEGYI ÁRPÁD JUTOCSA, DLA

Főoldal
Szakmai tevékenységek
 • Életrajz
 • Rendezéseim
 • Cikkek
 • Szakmai írások
 • Doktori pályamű
 • ELTE jog és dráma kurzus
 • Hangjátékok
 • Pályázatok
 • Videók
 • Interjúk
Privát
 • Írásaim
 • Amerikai napló
 • Képek


 KERESÉS
 

 HÍRLEVÉL


Névjegy  

Színház- és operarendező, tévé- és rádiórendező vagyok.

Színházigazgató voltam tíz évig Miskolcon és egy évig az Operaházban. Megalapítottam a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált, tanítok a Színházművészeti Egyetemen és az ELTE-n.

Ez itt a honlapom, korunk kibővített névjegye. Megismerhető belőle sok minden rólam és a munkámról.

Bemutatkozás:

1955-ben születtem Budapesten, a Vörösmarty téren. Édesapám tervezőmérnök, édesanyám hivatali irodavezető.
A Szent István Általános Iskola elvégzése után a budapesti Eötvös József Gimnáziumban érettségiztem, majd mérnöki diplomát szereztem az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán.
Ezután elvégezetem a Színház –és Filmművészeti Egyetemet és színházrendezői diplomát kaptam, 1980-ban. 2005-ben elnyertem a DLA (Doctor of Liberal Arts) fokozatot.
A Főiskolán Ádám Ottó osztályába jártam, Nádasdy Kálmán, Petrovics Emil, Hegedűs Géza, Osztovits Levente, Szinte Gábor, Elbert János, Lengyel György tanítottak, többek között. 
A főiskolát nagyon élveztem, s bár az akkori legizgalmasabb színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház akart szerződtetni, diplomamunkámat mégis Debrecenben rendeztem. (Ödön von Horváth: Kasimir és Karolin (Kasimir: Cseke Péter, Karolin Takács Kati) Diplomás rendezőként Miskolcra szerződtem, ahol nagy sikert aratott első rendezésem, Szép Ernő Lila ákác-a.  Ezzel elindultam a színházrendezői pályán.
Sok vidéki színházban dolgoztam, nagy élvezettel és meglehetős sikerekkel. (Kecskemét, Veszprém, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc) Rendeztem prózát és zenéset, drámát, operettet, vígjátékot, tragédiát, kortársat és klasszikust, musicalt és operát. (Shakespeare: Velencei kalmár, Rómeó és Júlia; Moliere: A fösvény; Kálmán Imre: Csárdáskirálynő; Mozart: Don Giovanni; Bartók: A kékszakállú herceg vára; Erkel: Bánk bán; Bernstein: West Side Story; Ábrahám Pál: Bál a Savoy-ban; Lehár Ferenc: A mosoly országa; Johann Strauss: A denevér;  Harold Pinter: Régi idők; Dumas: A kaméliás hölgy; Gogol: A revizor; Gershwin: Vadnők; stb., stb.)  
Rengeteg rádiójátékot is rendeztem a Magyar Rádióban, kortárs és klasszikus szerzők tollából egyaránt. 
A Goethe Intézet ösztöndíjasaként a Deutsche Oper Berlin-ben tanulam és dolgoztam,  rendeztem operát a Berliner Kammeroper-ben, (Arthur Honegger: Pausole király kalandjai) a Finn Nemzeti Operában Helsinkiben, (Vajda János: Mario és a varázsló) - és rendeztem Molnár Ferencet a Cleveland Play House-ban, (A testőr) valamint operettet a Chicago-i Light Opera Works-ben.  (Kálmán: Marica grófnő, Lehár: Cigányszerelem). Tanítottam zenés mesterséget a Színművészeti Főiskolán, a clevelandi Case Western Reserve University-n és a Chicago-i Northwestern University-n.  
1992-ben kineveztek a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-főrendezőjének. Egy évtizedig vezettem a miskolci színházat, létrehoztam az operatagozatot és megalapítottam a „BARTÓK+...” Nemzetközi Operafesztivált. 
2005-ben kineveztek a Magyar Állami Operaház főigazgatójának. 2006-ban közös megegyezéssel távoztam az Operaház éléről.
Ezután évekig irányítottam  a Magyar Íróakadémia Színházi-és drámaírói Mesterkurzusát…   
Manapság szabadúszó rendezőként dolgozom, rendezek színházban és rádióban, tanítok a Színművészeti Egyetemen (zenés dramaturgia) és az ELTE-n (Jog és dráma) – és ha tehetem, az Egyesült Államokban…

 
© 2013. Hegyi Árpád Jutocsa, DLA